De duiven van Schuldig

CBD OlieHebben jullie ook het programma Schuldig gezien op televisie? Het werd uitgezonden op NPO1. Ik keek toevallig met mijn vrouw mee. Ik was eerst niet bijzonder geïnteresseerd in het programma, totdat ik ontdekte dat een van de personen met de hoofdrol duiven hield. Opeens had het programma mijn aandacht. Ik heb de rest van de serie aandachtig gekeken.

Het is overigens een goede documentaire serie die ik iedereen kan aanraden. Het laat zien hoe Nederland is gezakt in de schuldencrisis, waarbij er bedrijven zijn die fors geld verdienen over de ruggen van mensen met schulden, waardoor de mensen met schulden nog verder wegzakken in de schuldenlasten. Bovendien laat de serie goed zien hoe lastig het kan zijn om uit de schulden te kunnen komen. Het maakt de wereld van schulden opeens een stuk persoonlijker. Mensen met schulden verbergen het vaak, uit schaamte. Na deze serie hebben mensen die ernstig vastzitten in de schulden opeens een gezicht gekregen en hun verhaal kunnen delen met Nederland.

Maar daarnaast was ik natuurlijk ook gefascineerd door Dennis. Dennis heeft een dierenwinkel in Amsterdam Noord, maar ook hoge schulden. Je kan hem omschrijven als een persoon met een groot hart en een grote liefde voor dieren, maar erg weinig commercieel inzicht. Zijn dierenwinkel loopt niet goed. Zijn inzet tevergeefs. Pogingen om het te verbeteren missen namelijk een commercieel inzicht, waardoor de pogingen niet goed (genoeg) aanslaan. Hij is ook duiventeler. In zijn huis heeft hij verschillende duiven. Ook voor deze beesten heeft hij een groot hart.

Om uit de schuldenlast te kunnen komen, besluit hij om enkele goede duiven te verkopen. Eigenlijk doet hij het alleen maar om de maandelijkse rekeningen te kunnen betalen. Zo kan hij weer een maand verder, maar is hij wel een geliefde duif kwijt. Het is erg triest om te zien.

Hij beschrijft hoe de duif ontzettend veel potentie heeft en in de toekomst grote prijzen kan winnen. Door deze potentie is hij veel waard, maar dit bedrag is lang niet zo hoog als het totale bedrag aan prijzengeld wat de duif voor Dennis in de komende jaren had kunnen verdienen. Toch doet hij het, want de nood is hoog.